Az igazságos pénzrendszerről
Az állami pénzrendszer bevezetésével lényegesen csökkenteni lehetne azokat a negatív társadalmi hatásokat, amelyek a pénzteremtés mai módjából adódnak.
Új Egyenlőség, 2017. március 19.
 
Pénzteremtés a gyakorlatban – tévhitek és az igazság
A pénz- és bankrendszer a valóságban nagy mértékben meghatározza gazdaságunkat, így például a javak elosztását, a gazdasági válságok kialakulását és a természeti erőforrásokkal való gazdálkodásunkat. A pénz- és bankrendszer valódi szerepét csak akkor tudjuk megérteni, ha szakítunk azzal a mélyen rögzült tévhittel, hogy a kereskedelmi bankok pénzügyi közvetítő intézmények.
Magyar Nemzet, 2016. február 15, 8. o.
 

A közgazdaságtan hiányosságai és a pénzrendszer hatásai

A hagyományos közgazdaságtan számos területen szem elől vesztette a valóságot. Ez a hiányosság antropológiai, szociológiai és ökológiai tényfeltárás útján orvosolható. Ennek a hiánypótlásnak a részeként tíz pontban sorolom fel a jelenlegi pénzrendszer gazdasági és társadalmi hatásait, amelyek mind egy alapvető pénzreform mellett szólnak.

E-CONOM, 2014, III. évf., 2. szám, 153-158. o.

 

Hogyan hatástalanítható a globális pénzrendszer időzített bombája?

Jelenlegi globális pénzrendszerünk időzített bombának tekinthető, mert belátható időn belül pénzügyi és gazdasági összeomláshoz vezet. Megfontolandó reformjavaslat az ún. köz-pénzrendszer bevezetése.

Gazdaság & Társadalom, 2011, 3. évf., 1. szám/március, 59-73. o.

 

Egyszer minden piramisjáték bedől

Pénzrendszerünk a benne rejlő, önmagát tápláló növekedéskényszer miatt piramisjátéknak mondható, amely előbb-utóbb elkerülhetetlenül bedől, hiszen Földünk erőforrásai végesek és csak egy meghatározott ideig tudják táplálni a gazdaság növekedését.

Magyar Nemzet, 2010. október 6, 6. o.

 

Közveszélyes illúziók

Jó volna, ha a neoliberális közgazdászok is belátnák végre: mai pénzrendszerünk és egész gazdaságunk közveszélyes illúziókra épül. A józan ész fényében csak a közjó lehet a közösségi szintű intézmények (mint például a pénzrendszer) helyes működésének a kritériuma.

Magyar Hírlap, 2010. június 19, 12. o.

 

A pénzteremtés forradalma

A pénzügyi szakma inflációs pénzszaporítástól félve kritizálja az EKB döntését, hogy az államfinanszírozás tilalmát államkötvények vásárlásával megkerüli. Az EKB új fellépését azonban a pénzrendszer forradalmi megújításának első lépéseként is lehet értelmezni.

Index.hu, Pénz beszél rovat, 2010. május 28.

 

 

Pénzrendszer

Prof. Dr. Mark Joób

texting

mark

joob

.org

Portrait_Joob_2013xx